XIX. godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem

Kongres će se održati u hotelima Valamar u Dubrovniku od 26. do 29. listopada 2017. godine.

# # #

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji!

Osobita mi je čast i zadovoljstvo što vas mogu pozvati na ovogodišnji 19. godišnji kongres našega Hrvatskog reumatološkog društva. Kongres će se održati u hotelu Valamar u Dubrovniku od 26. do 29. listopada 2017. godine.

Hrvatsko reumatološko društvo stručno je društvo Hrvatskoga liječničkog zbora čija je osnovna zadaća unaprjeđenje reumatologije – stručno, znanstveno, edukacijsko i organizacijsko. Kongres je izvrsna prigoda za prenošenje iskustava i stjecanje novih znanja, a ujedno je prigoda za stvaranje stručnih veza i sklapanje novih prijateljstava. Od prvoga godišnjeg kongresa društva, 1999. godine u Zadru, svake se godine družimo s istim osnovnim ciljem – poboljšanje skrbi za reumatološke bolesnike. Mnogi snovi o idealnim ciljevima i ishodima liječenja reumatskih bolesnika danas su postali stvarnost koju svakodnevno doživljavamo i proživljavamo.

Kao i svake godine do sada i u ovogodišnji program Kongresa uključena su znanstvena i stručna edukacijska predavanja. Bit će prikazani radovi članova našeg društva i gostiju iz zemlje i inozemstva u kojima će iznijeti vlastita iskustva te kritičke provjere rezultata. Veseli nas što je velik broj mlađih kolega uputio svoje radove. Predavanja u organizaciji sponzora Kongresa osvježit će naša znanja o terapijskim opcijama za reumatske bolesti. I ove će godine nazočnost stranih predavača koji su bili uključeni u temeljne i kliničke studije pridonijeti neposrednosti u prijenosu znanja i iskustva. Novost koja će ove godine obilježiti 19. kongres jest da će biti održane četiri usporedne radionice – one su prilika da svi, a ponajprije mlađi kolege, prošire svoja praktična znanja o posebnim reumatološkim temama. Tradicionalna sekcija mladih reumatologa pruža priliku mlađim kolegama, napose specijalizantima, da pokažu vlastita dostignuća u dijagnostici i terapiji, ali i izvornim istraživanjima. Osobito smo ponosni na činjenicu da je i ove godine u posterskoj sekciji puno prijavljenih autora sa svojim radovima. Konačno, i ove će se godine održati Reumatlon – 4. utrka za artritis – kojoj je osnovna ideja podići razinu osviještenosti o važnosti pravodobnog prepoznavanja i liječenja upalnih reumatskih bolesti te isticanja da bolest nije zapreka za uključenje u svakodnevne aktivnosti u koje se svakako ubraja i bavljenje sportom.

Naša je struka zahtjevna – potrebno je trajno održavati i proširivati svoja znanja koja će se u praksi primijeniti. Optimalna primjena stručnih i znanstvenih spoznaja podrazumijeva timski rad koji uključuje različite vrste zdravstvenih profesionalaca – u prvom redu medicinskih sestara i fizioterapeuta, ali i bolesnika. Upravo stoga nastavlja se dobra praksa zajedničkih sastanaka i druženja tijekom kojih će svi biti uključeni u rad Kongresa.

U ime članova Upravnog odbora Hrvatskoga reumatološkog društva i Organizacijskog odbora 19. kongresa pozivam vas na ovogodišnji Kongres i veselim se našem druženju u provjereno ugodnom okruženju. Dobro došli u Dubrovnik!

Prof. dr. sc. Branimir Anić,
predsjednik Kongresa